Hva slags blogg er dette?

Denne bloggen er politisk, personlig, arbeidsrelatert og verdibasert.

21. januar 2009

Skjør våpenhvile på Gaza - Obamas uttalelser avgjørende

I følge en talsmann for den israelske hæren er nå alle israelske soldater ute av Gaza. Men: "De er stasjonert rett utenfor Gaza og er forberedt uansett hva som skjer", uttaler han videre i følge Dagbladet. Det ligger en klar trussel bak ordene.

I går ble Barack Obama tatt i ed som president i USA. Jeg satt fascinert og rørt foran CNN store deler av kvelden. Nå er jeg spent. Det er sannsynlig at Israels aksept for den midlertidige våpenhvilen er et bevisst politisk trekk. Ved denne handlingen gjør Israel det enklere for Obama som nyinnsatt president å uttale seg om konflikten. Og det forventer hele verden at han gjør.

Jeg håper virkelig han gjør det mer nyansert enn hva vi har hørt tidligere. Vel er det en folkelig talemåte å si "If somebody send rockets to my house where my two daughters where asleep? I will do anything in my power to stop them". Vi forstår alle logikken i ordene. Vi kjenner på følelsene. Men det holder langt ifra med slike budskap fra en mektig president, særlig ikke når han tidligere har vært såpass eksplisitt i sin støtte til Israel. Jeg er spent på hva Obama nå vil si - og hva han vil gjøre.

Men det er ikke bare i forhold til krigen på Gaza og Israels vanvittige overgrep mot sivilbefolkningen at jeg er spent på ord og handling fra USAs 44. president:
  • Klimatiltak (for eksempel USA anerkjennelse av- og forpliktelse til "Københavnavtalen" som i desember forhåpentligvis erstatter og forbedrer Kyotoavtalen)
  • Amerikanske soldater ut av Irak
  • Anstendig helseordninger og
  • Konstruktiv politikk for å håndtere finanskrisen
    er andre viktige områder.
Obamas parti har flertallet i begge kamrene i Kongressen. Dette kombinert med utbredt kriseforståelse blant folk flest gjør det lettere for ham å få gjennomslag for konkrete politiske tiltak. Det er grunn til å tro på forandring - på forbedring!

FOTO: AP Photo/Bernat Armangue/SCANPIX

Ingen kommentarer: