Hva slags blogg er dette?

Denne bloggen er politisk, personlig, arbeidsrelatert og verdibasert.

7. mars 2010

Kvinnedagen fortsatt viktig

Det er rent fornøyelig med debatten som går etter forrige ukes "Hjernevask" hvor programleder Harald Eia la ut den røde løper for at kjønnsforskerne i programmet virkelig skulle få drite seg ut. Men merkelig synes jeg likevel det er at temaet engasjerer såpass. Som om biologien er gjenoppdaget. For selvfølgelig er det forskjell på kvinner og menn. Og selvfølgelig spiller både arv og miljø en rolle hva gjelder å forme oss som mennesker. Har noen noen gang trodd at menn og kvinner er like? Har vi noen gang ønsket det?

Det viktige er ikke likhet. Det viktige er likeverd. Like muligheter. Derfor er kvinnedagen 8. mars fortsatt viktig.

Jeg vedder på at vi i morgen nok en gang blir møtt av Siv Jensen eller andre vellykkede norske kvinner som proklamerer at kvinnedagen har gått ut på dato. Og jeg blir nok også i morgen forbannet provosert av slik navlebeskuelse og selvgodhet.

Omskjæring, tvangsekteskap, nektet skolegang, voldtekt som våpen i krig, æresdrap... Kvinnedagen er en sterk påminnelse om at vi bærer et internasjonalt solidarisk ansvar. Likeverd og like muligheter skal gjelde for kvinner i Afganistan, Kongo og Japan like mye som for våre underbetalte hverdagshelter på norske sykehus og skoler.

1 kommentar:

Martin sa...

Slik jeg ser det er det svært ironisk at mange av de som kaller seg feminister, ikke går inn for harde politiske løsninger som kan gå i rette med problemene som finnes i forhold til tvangsekteskap, omskjæring osv.

Ja, feminisme trengs. Det er jeg enig med deg i. Kanskje nå mer enn noensinne faktisk. For islamismen som ideologi øker over hele Europa og hele verden. Og hva gjør vi med det? Sånn sett er Siv Jensen en feminist, men det er sørgelig å se at hun sier feminisme er utgått på dato.