Vår største utfordrer er hjemmesitterpartiet uttaler statsminister Stoltenberg – og flere politikere med ham. Om få dager går vi til valg i Norge. Hver myndige borger oppfordres til å bruke sin stemmerett. I 2009 hvor teknologien muliggjør effektiv digital samhandling går vi fortsatt til det fysiske valglokalet hvor papirseddelen må puttes i en konvolutt før den plasseres i urnen.
Tidligere i år avholdt India nasjonalvalg. India er verdens største demokrati med 670 millioner velgere. 370 millioner indere brukte stemmeretten i valget som ble gjennomført elektronisk. Ca 10.000 tonn papir ble spart ved elektroniske stemmegivning. For ikke å snakke om den reduserte tiden for opptelling av de mange stemmene. Brasil og Estland er også eksempel på land hvor elektronisk valg er gjennomført med suksess. Land vi helst ikke vil sammenlikne oss med ligger årevis foran Norge i den teknologiske utviklingen.
I forbindelse med lokalvalgsundersøkelsen 2003 ble det stilt spørsmål til norske velgere om de kunne tenke seg å stemme elektronisk via Internett om dette var mulig. Allerede for 6 år siden svarte 6 av 10 at de ønsker dette. For gruppen under 44 år ønsker 8 av 10 å stemme via nettet. Likevel skjer det lite og ingenting hva gjelder e-valg i Norge. Kanskje i 2011, men bare for forhåndsstemmene har fornyingsminister Grande Røys uttalt.
Nye medier preger valgkampen
Årets valgkamp preges av at nye, sosiale medier er tatt i bruk. Medier som unge velgere med letthet navigerer i, og som positivt bidrar til at flere engasjeres i politiske spørsmål. Neste uke kjenner vi den faktiske deltakelsen ved årets valg. Jeg er særlig spent på valgdeltakelsen blant yngre velgere. Elektronisk valg er trolig det som skal til for å mobilisere de unge til ikke bare å følge med via Twitter og Facebook, men til faktisk å avgi sin stemme.
(De elektroniske valgmaskinene ble til dels blitt transportert med elefanter rundt i det enorme landet India. Foto: Scanpix)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar