Hva slags blogg er dette?

Denne bloggen er politisk, personlig, arbeidsrelatert og verdibasert.

21. november 2008

Biografier er Se og Hør for intellektuelle

Det har visstnok forfatter Frode Grytten uttalt. Og jeg synes han treffer godt. Det som bringer meg inn på temaet er forsidene som har preget tabloidavisene i Norge den siste tiden.

Årets bokhøst inneholder flere biografier av kjente mennesker. Og løssalgsavisene mesker seg.

Vi kan jo bare nevne. Mia Gundersen. Jens Christian Hauge. Thor Heyerdahl. Snart kommer to biografier av Olav Thon, bare den ene er autorisert. Senest denne uken har vi lest overskifter som handler om utroskap og elskerinner i Tor Heyerdahls liv. Slått opp med krigstyper i VG og Dagbladet.

Er kjærlighetslivet til avdøde Heyerdahl interessant? Har ”kikkingen” helt overtatt vår interesse?

Personlig informasjon om mennesket i en biografi er interessant og kan åpne for ny forståelse av den kjente personen. Men det går en grense mot det jeg vil kalle fråtsing i intime detaljer. Det kan virke som det har gått sport i å tøye den grensen. Eller enda verre; overse den grensen helt. Vi husker enda påstanden om Alf Prøysens homofili.

Så skal vi ta med oss at bøkene inneholder langt mer relevant og interessant informasjon enn hva som fremkommer av forsidene på tabloidavisene. Kanskje gjelder ikke det biografien til Mia Gundersen. Men trolig for de fleste andre.

Ingen kommentarer: