Hva slags blogg er dette?

Denne bloggen er politisk, personlig, arbeidsrelatert og verdibasert.

18. oktober 2010

"Ny" finanskrise på gang?

- Det er ikke bærekraftig å kjøre med budsjettunderskudd på 10% når økonomien ikke vokser. Uttalelsen står investor Jan Heudemann-Andersen for i dagens Finansavisen. Og selv vi ikke-økonomer forstår alvoret når han viser til den økonomiske situasjonen i USA. - USA har kommet i en håpløs situasjon, som er umulig å rette opp på en seriøs måte. De får jo ikke fart i økonomien, og det siste våpenet de har er å trykke penger, legger han til i intervjuet.

Samme artikkel kan fortelle at Oslo Børs har løftet seg 25 % siden 1. juli. I følge Haudemann-Andersen drives oppgangen av den massive pengetrykkingen i USA.

Pengeopptrykking. Selve ordet gir meg bilder på netthinnen av en mager gutt som under den store depresjonen på 30-tall har en trillebår full av sedler som nærmest er verdiløse.

Investoren har sin agenda med denne saken. Han investerer selv i gull og flykter fra kontanter. Han vil sikkert snakke markedet til egen fordel. Men uansett er det verdt å følge hva som skjer på makroøkonomisk nivå om dagen. Valutakrigen som pågår viser hvilken ubalanse som eksisterer i verdensøkonomien.

Filmen "Överdos - den kommande finanskrisen" gjorde inntrykk på meg. Anbefales for alle som ønsker et forenklet og folkelig forklaring. Fremstilt med stort alvor. Krydret med en dose skrekk.

Ingen kommentarer: