Hva slags blogg er dette?

Denne bloggen er politisk, personlig, arbeidsrelatert og verdibasert.

30. oktober 2009

Ja til lobbyisme – ja til lobbyregister

Vi har nettopp startet på fire nye år med rødgrønn regjering. Arbeiderpartiet er enda mektigere i denne perioden enn i den forrige.

De siste dagene har vært preget av medieoppslag om Bjarne Håkon Hanssens nye rolle som PR-rådgiver og i dag av Karita Bekkemellems boklansering.

Begge kommer fra sentrale posisjoner i AP og begge har hatt mye politisk innflytelse. De har det fortsatt. Bekkemellem er i dag adm.dir i Legemiddelindustriforeningen. En forening som utvilsomt vektlegger og er avhengig av innflytelse på politiske beslutninger. At Hanssen som PR-rådgiver skal jobbe for private virksomheter og aktører som ønsker hjelp til lobbyisme er selvsagt.

En ærlig sak å ville påvirke
Lobbyisme betrakter jeg som en del av vårt demokrati. Det er en ærlig sak å ville påvirke politikere og de beslutninger som tas. Men det er behov for en langt større åpenhet så folk flest kan få innsyn i hva som skjer i og rundt politiske beslutningsprosesser. Derfor er Venstres forslag fra 2007 mer aktuelt enn noensinne.

Åpenhet om hvem som oppsøker Stortinget, den politiske ledelsen i departementene og Statsministerens kontor for å påvirke i saker som er til behandling er nødvendig uansett regjering og sammensetning av Stortinget.

Men jeg mener det er ekstra viktig nå som Arbeiderpartiets dominans er sterkere enn på lenge. For APs makt begrenser seg ikke til folkevalgte og regjeringsmedlemmer. Embetsverket og sentrale organisasjoner er også arenaer hvor AP folk har sentrale posisjoner og makt.

Når Bjarne Håkon Hanssen, Carl I. Hagen, Karita Bekkemellem og deres like vandrer i gangene på Løvebakken og i regjeringskvartalet bør vi derfor vite det. Ikke minst bør pressen ha innsyn i at ”noen har snakket sammen”.



Ingen kommentarer: