Hva slags blogg er dette?

Denne bloggen er politisk, personlig, arbeidsrelatert og verdibasert.

3. desember 2008

Motstridende forventninger til kvinnelige toppledere

Basert på analyse av data fra 65.000 personlighetstester som inkluderte 152 kvinnelige og 439 mannlige toppledere har danske Susanne Becker Mikkelsen kommet frem til tankevekkende resultater som hun blogger om på hjemmsiden til Børsen.

Kvinnelige toppledere har ifølge undersøkelsen noen unike egenskaper som mannlige toppledere kan lære av "De er mere forandringsparate, kommunikerende, mere optimistiske og mere motiverende... Disse egenskaber er nødvendige, når en virksomhed skal i gang med en forandringsproces, hvilket er ganske aktuelt lige nu, hvor mange er blevet tvunget til at tilpasse sig den nye situation på markedspladsen."

Et like interessant funn som de sterke egenskaper mener jeg det er at kvinnelige toppledere havner i en skvis mellom forventninger fra menn og kvinner i organisasjonen.

Mens de kvinnelige toppledernes profil er utadvendte, kommuniserende, motiverende, overbevisende, sterke beslutningstakere, strategiske tenkere, resultatorienterte og selvstendige karakteriserer kvinner generelt seg med typiske ikke-leder egenskaper som uegennyttig, hjelpsom, sosialt bevisst, følelsesmessig ustabile, ubesluttsomme og ustrategiske.

I følge undersøkelsen vil "vanlige" kvinner ha vanskelig med å akseptere de kvinnelige toppledere og synes deres lederstil virker hard og kald. Motsatt vil de kvinnelige toppledere som forsøker seg med en feminin lederstil bli oppfattet som mindre effektive av mennene i virksomheten.

Lett skal det ikke være. Men det er kanskje helt greit. Jeg tenker at ekte ledertalenter ikke søker den enkle vei, men tvert imot tiltrekkes av utfordringer. Som igjen fører til vekst og utvikling. En selvforsterkende positiv spiral.

Ingen kommentarer: