Hva slags blogg er dette?

Denne bloggen er politisk, personlig, arbeidsrelatert og verdibasert.

23. januar 2014

Rå eksistensialisme

"It is a terrible thing to take a world this beautiful and for the sake of outsized profit for few people for a little while - lay it to waste." 

Tjæresand. Bilde lånt fra The Guardian. 
Les det om igjen. Og la det synke inn. For dette skjer. Jorda ødelegges. Atmosfæren fylles av CO2. Det biologiske mangfoldet reduseres (og dermed også klodens matfat, dette i tid med enorm befolkningsvekst).

Uten radikal omlegging vil det ikke overraske meg om våre barn ikke vil føre slekten videre.

Flere hevder at det er for sent å stoppe global oppvarming. Nå handler det om å redusere skaden. På de mørke dager spør jeg meg selv hvilken skade? At menneskene ødelegger eget livsgrunnlag? Arter har kommet og gått gjennom jordas historie. Vi har bare vært her i ca 200.000 år. Slik menneskearten ødelegger på rekordtid sørger vi kanskje for vårt eget endelikt. Til jordklodens lettelse.

Forskere har beregnet at karbonlagrene på kloden er 5 ganger større enn den mengden utslipp atmosfæren kan tåle. Rekk opp hånda de som tror olje- og gasselskapene klarer å la ressursene ligge urørt fremfor å hente opp profitten de representerer?!

Det er nedslående å ta inn over seg realitetene. Det er nok derfor mange ikke orker å gjøre det. Derfor man velger kortsiktig behagelige løsninger. Å tenke to generasjoner frem blir uvirkelig. Men vi må gjøre det! Vi må jobbe for endring! Selv trenger jeg å tro på at galskapen kan stoppes, i hvert fall bremses. At vi er i stand til å ta valg styrt av annet enn egoistisk fortjeneste. Dette er den virkelige eksistensialisme.

Ta deg tid til å se på denne filmen hvor det innledende sitatet er hentet fra. Det er stadig flere mennesker der ute som vil gjøre en forskjell. Kanskje er det håp likevel? Hele filmen på 45 minutter finner du på her. Dette er en smakebit:


Og for relevans til norske forhold er denne artikkelen fra Forskningsforum interessant. Om de sterke båndene mellom oljeindustrien og universitetene.

Ingen kommentarer: